09h - 21h

Ostale primene lasera

Laser se vec godinama koristi za najrazlicitije medicinske i kozmetološke intervencije poput: tretmana venula i sličnih promena na nogama i licu, staračkih i sunčanih pega, podmlađivanja kože, uklanjanja atrofičnih ožiljaka.

Sunčane pege se nalaze na eksponiranim delovimatela (lice, torzo, leđa, ruke). Ravne su i smeđe, a nastaju nakon sunčevih opekotina ili usled ponavljanog i čestog sunčanja. Staračke pege se pojavljuju nakon 40-te godine, znak su starenja i posledica sunčanja.

Kao i u slučaju epilacije, gde melanin apsorbuje lasersku energiju transformišući je u toplotnu koja uništava koren dlake, tako i u slučaju pigmentnih lezija melanin iz pege apsorbuje i transformiše laserski snop koji potom uništava pege i druge pigmentne promene. Nestajanje ovih promena je praćeno prvo pojavom blagog crvenila i otoka odmah nakon tretmana, a potom promene postaju tamnije, eventualno prekrivene tamnim krasticama koje se nakon 8 dana perutaju, ostavljajući za sobom mladu kožu rozikaste boje koja vremnom „sazreva“ i poprimi boju okolne kože. Uglavnom su potrebna 2 tretmana, sa pauzama između, a dužina samog tretmana zavisi od opsežnosti promena koje se tretiraju.

Naime, retke pege ili one fokusirane na polju promera do 16 mm mogu se tretirati jednim laserskim impulsom koji traje par sekundi, ali ako ima više takvih polja raspoređenih i po dekolteu, licu rukama i si. tretman može potrajati i desetak minuta. Za sada ne postoji efikasniji, precizniji, selektivniji i bezaleniji način eliminacije pega. Kako osim melanina, postoje i drugi pigmenti u našem organizmu tj. krvni pigment hemoglobin, laser se može primenjivati u lečenju proširenih krvnih sudova (različitih oblika) na licu i nogama. U tom slučaju će krvni pigment hemoglobin, poput melanina, apsorbovati lasersku energiju i transformisati je, čime se uništava „problematični“ krvni sud.

Laserski tretman izmenjenih krvnih sudova se može primenjivati čak i kod beba kod kojih često može javiti urođeni hemangiom na većoj površini tzv. Port wine stain tj. mrlja boje vina. Ova metoda zahteva drugu talasnu dužinu laserskog snopa jer se krvni sudovi nalaze na drugoj dubini, a i hemoglobin bolje upija druge talasne dužine. Zato je potreban prelazak na ND:YAG laserski sistem, a važno je napomenuti da samo savremeni laserski sistemi poseduju mogućnost prelaska na druge talasne dužine.

Subjektivni osećaj tokom tretmana je vrlo sličan onome tokom epilacije. Ipak, to je daleko od osećaja bola ili neke druge neprijatnosti. Obično su dovoljna 2 tretmana, sa potrebnim pauzama između, a za dublje i veće krvne sudove je nekada potrebno i do 4 tretmana. Prva realna procena postignutog efekta se može napraviti nakon 2-4 nedelje, a ukoliko se željeni efekat ne postigne, efekti se kumuliraju i definitivno postižu nakon 4 tretmana.

Imajući u vidu i ova moguća delovanja lasera, savršeno je jasno da je moguće postići potpuni oporavak, revitalizaciju i podmlađlvanje svoje kože. U današnje vreme izlaganja sunčevom UV zračenju, alkoholu, pušenju i stresu sve se češće srećemo sa izmenom teksture kože i ubraznim starenjem. Uz pomoć lasera, koža može uspešno čuvati tajnu Vaših godina. Možete povratiti odraz u ogledalu koji ste imali pre nekoliko godina. Zapanjujuće, ali istinito! Kozmetički preparati tretiraju simptome starenja i imaju privremene rezultate, a zapravo ni jedan ne obnavlja Vašu kožu vraćajući joj mladalački sjaj. Savremeni laser ND:YAG pobeđuje godine i inteligentno neguje Vašu kožu.

Čuveno pitanje „šta se desilo sa mojim dobrim devojačkim i momačkim izgledom?“ preći će u zaborav. Kako? Laserski snop talasne dužine 1064 nm se apsorbuje i u vodi koja se nalazi u koži, zagreva je, čime izaziva zatezanje kolagenih vlakana, ali i stimulaciju fibroblasta (ćelija kože koje proizvode novi kolagen). Sigurno već znate koliko je kolagen bitan za zdrav izgled i dobar tonus kože. Otuda je i potekla ideja da jednostavno povećanje količine kolagena u koži dovodi do podmlađivanja, a kolagen se ne može uneti „spolja“.

Ostalo je jedino rešenje da se poveća njegova unutrašnja prioizvodnja i očuva pravilna vlaknasta struktura uz izbegavanje činioca koji povećavaju njegovu razgradnju (UV zraci, pušenje, alkohol, stres, slobodni radikali, poremećen metabolizam šećera u organizmu…). Ovaj laserski sistem, uz permanentno ponavljanje tretmana, može vratiti vreme unazad sasvim neosetno, bez izljušćivanja površnih delova kože, injekcija i sličnog. Oslobodite se neželjenih finih bora brzo i pouzdano. Budite opet jedri i mladi.