09h - 21h

Trajna epilacija - osnove i istorijat

Starim Egipćankama, pripadnicama višeg sloja, nije bilo dozvoljeno prisustvo uočljivih dlaka pa su pribegavale tehnici uklanjanja istih pravljenjem voska od šećera. Taj metod još uvek postoji, a ko je probao zna koliko je bolan i koliko bi često trebalo da se primenjuje. Međutim metode epilacije se kontinuirano usavršavaju u cilju smanjenja iritacije kože, olakšanja upotrebe, proređenja tretmana, smanjenja bola, povećanja efikasnosti, mogućnosti tretiranja većih površina sa gustim rasporedom dlaka. U XVIII veku se pojavio prvi "bezbedan" brijač, a osamdesetih godina XX veka - aparat za epilaciju.

Devedesetih godina XX veka se pojavljuje i laser kao najsavremenije rešenje, koje omogućava laku, bezbolnu, trajnu epilaciju u celini, a za prosečnih 4-7 tretmana.

Prednosti trajne epilacije

naocare

Tradicionalne metode uklanjanja dlaka brijačem, pincetom, voskom - obezbeđuju samo privremeno i prolazno olakšanje. Naime, prosečno brijač upotrebite 2 puta nedeljno tj. 104 puta godišnje i utrošite 35 sati svog vremena. Na depilaciju voskom 25,5 sati, ako ste te "sreće" da je moguće da se depilirate svake 3 nedelje. Sve je to praćeno iritacijom kože, pitanjima "hoće li nakon ovoga dlake biti gušće i jače, koliko njih se pokidalo, da li će sada više urastati... ?"

A zamislite epilaciju bez borbe sa žiletima, toplim ili hladnim voskom neprijanih mirisa, i bez bola. Laserska epilacija je trenutno najbrži način trajne epilacije. Lak, bezazlen, antialergijski, bezbolan, bez oštećenja delikatnih pora i struktura kože. U proseku je za cele noge potrebno 2 sata, ali su tretmani proređeni, jer već nakon prvog tretmana možete biti mirni i narednih 3 meseca. Pritom je laser čak 60 puta brži i od elektrolize (kao još jedne metode trajne epilacije), a pritom je i bezbolan.

Dakle, možete li da zamislite da nakon 8 sati u jednoj godini trajno rešite svoj "problem"? Zvuči neverovatno, ali je laserska epilacija najatraktivnija estetska inovacija od pojave fena za kosu. Laserskom epilacijom ćete uštedeti vreme i novac i pritom se trajno rešiti suvišnih dlaka.

Kako laser radi?

naocare

Lasersku tj. svetlosnu energiju upija (apsorbuje) pigment melanin iz korena dlake, transformiše je u toplotu koja uništava koren dlake, ostavljajući okolnu kožu nepromenjenom. Najefikasnija talasna dužina laserske svetlosti koju melanin iz korena dlake najbolje apsorbuje je 755 nm (iako delotvoran opseg može biti od 670-890 nm). Ipak, odabirom idealne talasne dužine, efikasnost je najveća tj. rezultati najbolji.

Osim talasne dužine, veoma je bitna i dubina prodiranja laserskog snopa. Ona takođe zavisi od talasne dužine laserske svetlosti tako da manja talasna dužina deluje površno, dok veća može delovati i u dubljem sloju kože. 755 nm deluje na optimalnoj dubini na kojoj se nalazi koren dlake tj. na dubini do 5 mm. Kako laser Aleksandrit ima upravo navedenu talasnu dužinu i dubinu prodiranja - ostaje jedino da se zaključi da je on idealan za trajnu lasersku epilaciju.

Da bi laserski tretman bio potpuno efikasan i na tamnoj koži i dubokim uraslim dlakama, korisna je savremena kombinacija Aleksandrita i ND:YAG laserskog sistema. Ovaj savremeni kombinovani laserski sistem sa 2 talasne dužine poseduje tzv. Burstni (pulsirajući) režim rada koji deli vreme delovanja laserskog snopa na kratke impulse zahvaljujući čemu dodatno štiti kožu od pojave crvenila, plihova i oštećenja.

Kako laser za trajnu epilaciju radi?

Aleksandrit

Mineral Aleksandrit potiče sa planina Urala u Rusiji, zelene je boje pri dnevnoj svetlosti, a crvene pri usijanoj. Za otkriće minerala je vezana veoma popularna, ali kontroverzna priča. Otkrio ga je finski minerolog Nils Gustaf Nordenskiod (1792-1866) na 16-ti rođendan carevića Aleksandra, 17. aprila 1834. godine, i nazvao ga Aleksandrit u čast budućeg Cara Rusije Aleksandra II.

Jedne noći, uz plamen sveće, otkrio je da kamen menja boju iz zelene u malina crvenu. Prirodni Aleksandrit je jedan od trenutno najskupljih dragulja, i što izraženije menja boju to mu je vrednost veća. Kao aktivan laserski medijum koristi se sintetički Aleksandrit.

Ostali epilacioni sistemi

Svi ostali laserski sistemi za epilaciju (Ruby, diodni, ND:YAG laser) mogu se zasebno upotrebljavati, ali su manje efikasni. Konačno, često pominjani IPL ne smatra se laserskim sistemom već intnezivnom pulsirajućom svetlošću kojom se ne postiže potpun epilacioni efekat, a izaziva veći stepen nelagodnosti nego primena Aleksandrit lasera. Neretko se čuje da IPL predstavlja nekoherentni laser, ali se on ne može svrstavati u bilo koji tip lasera.