09h - 21h

O epilaciji i šta podrazumeva

Šta utiče na pojačanje maljavosti?

Nasleđe, starosna dob, etničko poreklo, upotreba nekih lekova koji se koriste za lečenje psorijaze, glaukoma, povišenog krvnog pritiska, blokiranje imunog odgovora nakon transplantacije, zatim upotreba kortikosteroida, antiepileptika i streptomicina. Takođe i vrednosti hormona rasta, muških polnih hormona i hormona štitne žlezde mogu uticati na pojačanje maljavosti.

Na šta utiče pojačana maljavost?

Pojačano maljave osobe mogu dozivljavti razuman emotivni stres i osećaj odbačenosti, a naročito danas u vreme postojanja kulta nege tela. Zato popularnost i primena Aleksandrit epilacionog laserskog metoda vratolomno raste širom sveta. Laserska epilacija ispunjava sve Vaše želje i pruža jedinstven senzualan osećaj što potvrđuje njena primena kako u najsavremenijim zemljama sveta (SAD, Kanada, Velika Britanija, Evropska Unija, Japan…) tako i u onim krajnje zatvorenim, religiozniom i tradicionalnim (Libija, Jordan, Sirija, Iran, Pakistan, Indija, Afganistan…)

Ciljne regije koje se mogu tretirati kod žena su: nausnica, brada, zulufi, predeo između grudi i oko bradavica, ruke i noge u celini, prepone, pazuh, donji deo stomaka i leđa. Kod mušakarca se najčešće epiliraju leđa i grudi.

Šta tretman podrazumeva?

Pregled lekara specijaliste dermatologa koji sprovodi tretman i procenjuje: tip kože, stepen maljavosti, opšte zdravlje (postojanje porodičnih, hormonskih i drugih faktora koji pojačavaju maljavost), upotrebu nekih lekova koji doprinose pojačanju maljavosti ili povećavaju osetljivost kože na svetlosnu energiju, postojanje aktivnih virusnih obolenja (herpesa), dosadašnje metode epilacije i njihovu uspešnost. Generalno svaka osoba može pribeći ovoj laserskoj metodi epilacije, a nakon pregleda dermatologa i prethodne kožne probe sa procenom odgovora kože i stepena nelagodnosti.

Ne postoji čak ni starosno ograničenje, ali se epilacija, u principu, ne primenjuje pre 16-te godine, ne zbog „bezbedonosnih“ razloga, već zbog stalnosti postignutih rezultata. U tom periodu su jos uvek prisutne značajne hormonske fluktuacije i ne može se garantovati potpuni uspeh. Ne smeju se tretirati osobe koje su do pre 6-12 meseci koristile Roacutan za lečenje akni, ili koje trenutno koriste neki tzv. fotosenzibilišući lek (neke antibiotike) koji pojačava osetljivost kože na svetlost.

Trajna laserska epilacija se ne preporučuje u trudnoći, kao i nakon nje, sve dok se u potpunosti ne reguliše ciklus, što podrazumeva i period dojenja, kada je kod žene pojačano lučenje hormona.

Ako postoji aktivni infektivni proces na koži, tretman se odlaze do njegove sanacije, a ako postoji promena na koži iole sumnjive (maligne) prirode, ne treba je tretirati. Pre primene lasera, tretirana regija treba biti čista, svetla i obrijana.

Dakle, potrebno je izbegavati sunčanje i bilo koji drugi oblik toniranja koze kao i depilaciju voskom ili pincetom, 4-5 nedelja pre tretmana. Zavisno od gustine dlake i regije koja se tretira, procedura se razlikuje od osobe do osobe. Obavezna je upotreba zaštitnih naočara, kako za lekara tako i za pacijenta.

Laserska sonda „ispaljuje“ laserski snop, ali istovremeno i rashlađuje kožu, ne dozvoljavajući pojavu bola. Većina pacijenata oseti laki diskomfor tj. neprijatnost ili peckanje, ali ne i bol, mada je to individualno, pa se shodno tome kod osetljivijih osoba može koristiti i neki lokalni anestetički krem pre tretmana.

Obe noge se epiliraju u proseku za 1,5 sata, intimna preponska regija za 15 minuta, pazuh za 5-10 minuta, brada i nausnice za 5 minuta, leđa 30-40 minuta… Trajna epilacija ne remeti svakodnevnu rutinu, pa se odmah nakon tretmana može nastaviti sa uobičajenim poslovnim obavezama. Posle tretmana se može pojaviti blago crvenilo oko korena dlake koje prolazi za nekoliko minuta do nekoliko sati, ali se moze „maskirati“ upotrebom korektivne šminke, a nekada se može ublažiti upotrebom „hladnog pakovanja“.

Naredne 4 nedelje je potrebno izbegavati sunce ili u protivnom koristiti Sun Block tj. zaštitni faktor 30. Nakon 7-10 dana od tretmana imaćete utisak ponovnog rasta dlaka na tertiranom mestu, ali NE BRINITE, jer se radi o odbacivanju uništenog korena dlake a, ne o ponovnom izrastanju. Oni sami spontano ispadaju pri grubljem frotiranju ili pilingu.

Koliko tretmana je potrebno?

Dlake rastu u ciklusima. Prva faza (tzv. anagena) je faza aktivnog rasta dlake, u drugoj (katagenoj) dolazi do zaustavljanja rasta dlake, a u trećoj (telogenoj) do odbacivanja tj. ispadanja dlake.

Primena lasera ima efekta samo u vreme aktivnog rasta dlake tj. u prvoj fazi, pa to i uslovljava pauze među tretmanima. Ove pauze su neophodne u cilju postizanja što boljih rezultata.

Zbirni broj tretmana zavisi od tipa kože, boje i grubosti dlake, kao i njihove gustine na tretiranoj regiji. Uglavnom je potrebno 4 – 7 serijskih tretmana sa pomenutim pauzama (od barem 4 – 8 nedelja).

Da li je bezbedan?

Da, u potpunosti, jer deluje krajnje fokusirano, precizno, kratko i jednom rečju, kontrolisano. Ne izaziva bolesti kože i pridruženih žlezda.

Rizici i komplikacije

Retki i minimalni i samo u slučaju veoma tamne koze (tip V) kada se mogu pojaviti privremene i prolazne pigmentne promene ili, još rede, mali plihovi. Baš zato se radi prethodna kožna proba (2 dana pre tretmana), profesionalna dermatološka procena tipa kože, obustava sunčanja i drugih oblika toniranja kože 4 nedelje pre tretmana. Imate ekskluzivno pravo da tretman izvodi lekar, a nakon prethodne stručne procene tretirane regije. Zato se i može reći da su komplikacije retke i minimalne.

Efikasnost

Zavisi od boje dlake i beline puti. Najveći uspeh je kod osoba belog tena sa tamnom i grubom dlakom, a laserska energija je u potpunosti nemoćna pred sedim (belim), riđim i delimično plavim dlakama koje ne poseduju potreban pigment za uništenje. Nakon tretmana nastupa period kompletnog, ali privremenog iščezavanja dlaka u trajanju od 1 -3 meseca, a nakon 4-7 tretmana dolazi do trajnog iščezavanja.